top of page

Nikdy z kola neslezu! Nikdy!

Trochu legrace... :-) Zima je tu a já jsem dost zimomřivej. Musím tedy kupit vrstvu po vrstvě, abych venku přežil. Níže naleznete malý popis, jak to mám já. Třeba Vám to pomůže.


Na klasickém kole je trochu potíž v tom, že když se šlape, je docela teplo. Pak vyjedeš na kopec uřícenej a z kopce dolů mrzneš. Na elektrokole se dá tohle trochu ovládat díky dopomoci a tomu, jak si člověk pomáhá. Mně osobně je tedy trochu víc chladno, a proto vozím víc vrstev. Trvalo mi to několik týdnů zkoušení, než jsem nalezl optimální složení vrstev a typů oblečení.


Jako cibule... Vrstvení oblečení zná snad každý...to nemusíte zrovna jezdit na kole. Já měl akorát problém, že mi bylo teplo jen chvíli, teda spíš než jsem se zpotil. Pak mi začalo být vždy chladno a moc jsem si vyjížďku neužil. Začal jsem zase pročítat fóra, články a na nic kloudného nenarazil. Pomohla mi až konzultace s prodejci oblečení a pak jsem pochopil jak to vlastně funguje.


Základ

Vždy se jedná o kombinaci materiálů a vlastností jednotlivých produktů. Ale obecně platí, že musíme kombinovat materiály, které mají optimální vlastnosti. V pořadí od těla: - odvod potu

- propustná membrána - membrána a větruodolnost (v lepším případě i voděodolnost)


Já si vždycky vzal termo triko a přes něj hodil bavlněný triko nejlépe s dlouhým rukávem, pak třeba dres a na vrch super bundu s membránou. Tohle prostě nefungovalo. Bavlna saje pot, takže se po propocení začalo tělo ochlazovat...já málem umrznul.


U mne funguje následující složení oblečení, které se může trochu měnit v závislosti na okolní teplotě, směrem dolů i nahoru.


Jako základní termo triko používám Columbia Midweight. Je to celkem obyčejné termo tričko, které odvádí pot, ale nepatří k nejteplejším. V případě teplot, které padnou pod 5 stupňů používám nejteplejší termo triko od Craftu - Warm Intensity, které je přímo určené pro sporty s nižší pohybovou aktivitou (ebike) :-) Pokud by byla potřeba mít i termokalhoty doporučuji opět Craft a stejnou řadu Warm Intensity, ale to už musí být zima jak v ruský tělocvičně :-)



Pak následují zateplené cyklistické kalhoty Specialized Element Rbx Comp, které mají membránu a impregnaci proti vodě. Mají klasicky reflexní prvky na lýtkách, silikonové pásky, aby nohavice neklouzaly a co mě překvapilo, jsou velmi pohodlné a vložka skvěle sedí. Přes kalhoty si ještě hodím klasické kraťasy, abych v elasťákách nevypadal jak Harapes :-)



Slupka po slupce

Jako další vrstvu používám buď klasický letní dres s dlouhým rukávem a nebo zateplený dres Endura MT500 Full Zip II. Tento dres je celorozepínací, má zadní kapsy pro uložení drobností a přední kapsu s hadříkem pro vyčištění brýlí. A hlavně membránu, která propouští vlhkost :-)


No a závěr používám primaloftovou bundu s membránou od Nordblanc, která má větší tepelnou izolaci a je velmi hřejivá. Není bohužel nepromoková, takže v případě deště je potřeba přidat ještě další vrstvu. Tou je hardshellová bunda Endura MT 500 II. Tahle bunda si zaslouží samostatnou recenzi. Je to podle mě nejlepší bunda na kolo. Obrovská prodyšnost, excelentní střih, větrání, kapsy... :-)



1. Tretry Lake MZ 303 7. Bunda Nordblanc Patron 2. Termo triko Columbia Midweight 8. Ponožky B-twin 500 3. Kalhoty Specialized Element Rbx Comp 9. Šátek Endura Multitube 4. Kraťasy Specialized Enduro Sport 10. Rukavice Endura Strike II

5. Bunda Endura MT 500 II 11. Čepice Endura Thermolite 6. Dres Endura MT500 Full Zip II



Boty a doplňky Na nohy používám teplejší ponožky z Decathlonu Btwin 500, dají se koupit určitě i lepší z Merino vlny. Nejdůležitější jsou skvělé zimní tretry Lake MZ 303, recenzi naleznete zde.

Na ruce doporučuju nějaké teplejší rukavice, které nepromoknou, mají membránu a zahřejí. Já používám Endura Strike II. Nemám k nim žádné výhrady. Na krk a tváře používám šátek od endury, je to obyč bavlněný šátek, ale pomůže proti chladnému vzduchu. A abych nezapomněl, pod helmu nosím samozřejmě čepici :-) Na výběr je jich bambilión . .já používám Endura Thermolite Scull cap, mám windstoper a funguje parádně.


Tak zase příště :-) a nezmrzneťe...





539 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page