top of page

Singltrek pod Smrkem

Ráj nejen pro e-biky?


Tohle místo jsem poprvé navštívil někdy v roce 2015 na klasickém kole. Je fakt že po Agónii jsem si říkal, že se sem už nikdy nevrátím a kolo při nejmenším prodám. Po návratu domu bolest zmizela a zůstaly jen hezké vzpomínky a už jsem se těšil na příště :-). Pamatuju si jako dnes, jak se vztekám na polské straně singlu, bavím svými hysterickými scénami odpočívající bikery a snažím se vyhandlovat svého Treka jen za odvoz k autu :-)



E-voluce

Je 5 května 16 hodin, sedím na základně Singltreku a směju se pod vousy... (obrazně řečeno - moc mi totiž nerostou) Vyrazil jsem totiž poprvé na Singltrek s ebikem...a můžu vám říct, že letos rozhodně ne naposled.


O Singltreku

Pokud tuhle nádhernou síť stezek neznáte, rád vám ji krátce představím...  Jak již název napovídá tak se Singl nachází namotaný pod horou Smrk v krásný přírodě Jizeských hor, cca 25 km od Liberce. Najdete tu přes 80 kiláků stezek různých obtížností. Jsou přehledně značené a cestou je i dost občerstvení. Celou síť designoval světoznámý velšský designer Dafydd Davis. ( toliko asi z oficiálního webu )


Elektrokolo na pokoj? No problem!
Elektrokolo na pokoj? No problem!

Jezdím sem většinou na 1-2 dny. Pokud volím pobyt přes noc tak přespávám v hotelu Měděnec. Není úplně nejlevnější, ani asi nejhezčí na světě, ale ten servis co Vám tady poskytnou je neskutečný.  Není asi žádný problém, se kterým by zde ochotně nepomohli. Dole je velká kolárna, můžete si zde kolo na zahradě umýt ...a já si třeba beru Levo na pokoj :-)


A teď zpátky do sedla. Začínám vždycky na nástupní. Pokud jedu rovnou z Prahy.. dávám si tady kafe a nějakou lehkou snídani. Což je trošku problém, kuchyň se tady probouzí tak kolem desátý...popřípadě by se asi dalo den dopředu zamluvit snídaně jakou dostávají hosté z kempu.. nechám na Vás..  :-)


Konečně traily!

Po ranním občerstvení vyrazím po zelené. Té se držím pořád až k silnici (hraniční přechod). Až sem je to rovinka... za silnici začíná červený trail - Rapický okruh. Je třeba dát pozor, protože je ještě v těchto místech obousměrný. A pomaličku stoupáme vzhůru...tahle část je dost hravá a poměrně rychle to odsýpá. Míjíme odbočku na černou - polskou stranu a pokračujeme pomalu pořád výš. Nahoře nás čeká celkem hezký sjezdík, který nás vyplivne na asfaltové cestě pod Agónií.


Agónie2 km dlouhý asfaltový traverz. Je bohužel nutné ho zdolat pro další pokračování v trailových dobrodružstvích. Agónie se tady tomu neříká náhodou, ale je to fakt výživný stoupání. Na vrcholku se vždycky trochu vydýchám a vpravo už začíná černý trail "Okolo Měděnce". (pokud se mu chcete vyhnout - pokračujte dál po cestě dolů) Zpočátku velmi příjemný a rytmický trail. Zatáčka střídá zatáčku, ale je třeba dávat pozor na cestu a zbytečně neriskovat. Obzvlášť když to jedete poprvé, už jsme tu potkali sousedy z Polska, co čekali na horskou službu s klackem v noze :-( Za chvilku jsme dole, no a pak to musíme nastoupat zpátky trochu nezáživnou pasáží....

Posezení před Hubertkou
Posezení před Hubertkou

Z černé nás to vyhodí na asfaltovou "Smuteční cestu" další traverz...ale jen mírný...opravdu..pokračujeme asi kilometr k dalšímu červenému trailu - "K Hubertce" Nástup zase velmi odsýpá, hezký flow. Tady je to o malinko delší. A velmi příjemné... jsou tu i kamenité přejezdy a další vtípky od místních stavitelů...


Hubertka

Z červené se ocitneme přímo před kultovní chaloupkou Hubertka. Mají tady občerstvení...domácí koláče, ovocné misky, chleba se sádlem, nebo skvělou gulášovku. Venku je fajn posezení a panuje tady vždycky čilý ruch. Doporučuju se najíst ať máte dost sil na nejhezčí část dnešní výpravy - Hejnicky hřeben. Skvělý a zábavný trail, který Vás dovede ke hřbitovu nad Lázně Libverda. Jízda je zde opravdu skvělá, úzké pasáže mezi skálami střídají rychlé zatáčky...lávky

Koukněte sami :-)


A to máme teď za sebou teprve první třetinu dnešní cesty. Od hřbitova se dá jet po asflatce do lázeňského městečka a pak pokračovat nahoru k vyhlášenému "Sudu", nebo pokračovat po černém trailu. Ten objíždí celou libverdskou stranu. Mírně stoupací začátek,dá se jet celkem svižně . .ale pak to přijde :-) hezké tobogány, které pěkně drží a dá se jet fakt pěkně rychle... Dál nás čeká pár nepříjemných kořenových výjezdů, ale nic co by se na elektrokole nedalo vyjet :-) Otevřeme ohleduplně branku a jsme na pastvině..tu přejedeme a pokračujeme dál. Trasa se po chvíli mění na červenou "Libverdskou stranu" a dovede nás až k již zmiňované restauraci U Sudu. Konec červený je taky fajn flow a místy tedy pěkně úzké pasáže mezi stromy jsou docela na srdíčko :-)


Hejnický hřeben
Hejnický hřeben

Oběd v Sudu

Tak a jsme zhruba v půlce dnešního výletu, přišel čas na oběd. Nevím jak vy, ale já tady rád vždycky posedím na velké terase s výhledem na krásná panoramata. Jídlo je úplně v pohodě, nestalo se mi nikdy, že by bylo něco špatně. Lístek je celkem pořád stejný a obsluha na pohodu. Jídlo se objednává uvnitř...takže doporučuji zabrat místa na terase a jít si pak v klidu objednat. S účtenkou dostanete číslo a až vám oběd ponesou - budou číslo vyvolávat, tak dávejte pozor :-) Po vydatném obědě bych si většinou... hezky zdřímnul... :-) Ale co naplat, musím pokračovat dál, nemusím já chci :-)


Výhled z terasy od "Sudu"
Výhled z terasy od "Sudu"

Teď nás čeká po obědě trochu nepříjemné stoupání s názvem "Přebytek". Objedeme po červené kolem dětského tábora dál na Ludvíkovský traverz. Hezky se houpeme v pěkném rytmu flowtrailu a postupně sbíráme další výškové metry. Tahle část, i když je to spíš mírně pořád do kopce,tak je moc hezká a rychle utíká.

Trek Centrum u Kyselky
Trek Centrum u Kyselky

Kyselka

Ani se nenadějeme a jsem v Trek Centru u Kyselky. Nejen, že tady dělají domácí palačinky a "paní domácí" je vždy velmi příjemná, ale jeto příjemné poslední občerstvení před základnou. Tak si tady dám krátký chill, kávu, palačinku a vyrážím dál po Novoměstském trailu. Vyplivne Vás to přímo pod Agónií... zahnete vlevo a po 100 metrech vpravo na červenou... Tady je poslední zábavná část, která hezky jede...pozor zase po chvilce bude opět obousměrná, tak ať z přívalu vyplavených endorfinů někoho nesestřelíte:-)

Přejedeme silnici a vracíme se zpět po zelený (obousměrný, která směrem k základně pěkně jede..i tady se dá docela zablbnout...


Tak a jsem zpátky na základně.. poslední káva..kdo chce může si dá sprchu...a vyrazit na hotel a nebo do auta a domů... Pokud budete přes noc, doporučuji si dojít na večeři do restaurace Dělňák. Jídlo je fajn, akorát pozor! vaří do půl devátý . .tak ať nejste o hladu :-) Letos jsem v Novém Městě pod Smrkem byl asi 8 krát. Doufám, že to stihnu ještě jednou. Je tady moc příjemná atmosféra. Skvělý bajkeři a nádherná příroda...


mapa Singltreku ke stažení zde




199 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page