top of page

Tak trochu si odpočinout od turistů...

Lipno n. Vltavou - Vyšší Brod - Kapličky - Lipno n. VltavouKrásný výlet, trochu náročnější, ale stojí za to. A pokud máte e-bike tak si to užijete o to víc, klid a samotu šumavské přírody.

Na tuhle trasu jsme vyráželi druhý den po zdolání cca 90 km kolem celého Lipna.

Takže měl někdo nápad, že si dáme jen tuhle kratší trasu, která je jen asi 40 km. Ovšem zapomněli dodat, že se z Vyššího Brodu stoupá až do..... nebe :-)

Je devět ráno a máme sraz jako vždy na snídani u sámošky pod Lanovou. Když všichni dosnídali, vyrážíme po cyklostezce vpravo, podjedeme silnici, přes "kolonádu" u Mariny a pokračujeme směr hráz.


Mineme hráz, kolem elektrárny a pokračujeme směr Loučovice, ale po levém břehu Vltavy. Držíme se cyklostezky " 7,33 Vltavská" nebo zelené značky (vyjde to na stejno).

Lesní orgie

Teprve za Loučovicemi začíná to pravé ořechové. Jedeme stále po zelené, která se změnila v krásnou lesní cestu, lemující levý břeh Vltavy a železniční trať směr Vyšší Brod. Cestou uvidíte spoustu kouzelných zákoutí, vodu valící se přes balvany a jen jako mimochodem Vás z toho vytrhne projíždějící vlak po místní jednokolejce. Míjíme ve vysokém porostu ukrytou Čertovu stěnu a užíváme si tuhle úžasnou cestičku. Je to pořád mírně z kopce, takže to příjemně odsýpá.

Škoda, že tenhle lesní trail není delší, nejraději bych tady jezdil celý den. No nic. Z lesa jsme vyjeli u železniční zastávky Čertova stěna a pokračujeme dál do Vyššího Brodu po asfaltce.


Je to ještě asi 2 km a jsme u přehrady Lipno 2. Vidíme první vodáky co se líně soukají do svých kánoí a míříme na náměstí. Je květen a rána a dopoledne tu nejsou ještě nejsou moc teplá. Zastavujeme tedy na vrchu náměstí v restauraci Šumava na něco teplého na zahřátí. Musím říct, že lepší kulajdu jsem v životě nejedl.



A teď už jen do kopce? Po lehké svačině, vzhůru do pedálů . .no doslova vzhůru. Jedeme kousek po zelené a po 200 metrech se napojujeme na stezku 1033 kolem "komína" nahoru na Mnichovice. Asi po dvou kilometrech výživnýho stoupání jsme na rozcestí opuštěné osady Mnichovice, držíme se vpravo po žluté značce a cesta se příjemně narovnala. Já si užívám klídek bez turistů, kteří se přijeli rekreovat na břeh "Českého moře"


Po pár set metrech žlutá zahýbá doleva , my se držíme vpravo po "1033" a po pár kilometrech přijíždíme do zaniklé vesnice Kapličky. Jako dominanta tady ční strážní věž, na kterou jsme raději nelezli. Výhledy z ní jsou určitě krásný, ale v tretrách po železné kostrukci, není úplně dobrej nápad.


Odtud se dá pokračovat dvěma způsoby. Buď po "modré" štěrkové cestě směr na Guglwald a pak po silnici do Přední Výtoně, nebo lesním trailem po taky "červené - modré" směr přehrada (na rozcestníku u strážní hlásky). Druhá možnost mi přijde elegantnější, vyhnete se silnici a "vyplivne Vás to u Nových Domků na půl cesty mezi Výtoní a hrází Lipna. Kousek za rozcestníkem je nenápadná cesta, která vás dovede na samý okraj této stejnojmenné rašelinové oblasti Kapličky a to konkrétně "na Překopané hrázi" je tady krásný rybníček a za ním zmiňované rašeliniště.


Od Překopané hráze pohodově po "modré" Medvědí cestou...jen dávejte pozor a před Medvědí stěnou se držte cesty vlevo, pokud se nechcete dojet podívat na onu stěnu. Nebo nedej bože po modré dojet až na Čertovy kameny - tam opravdu né.. v případě že rádi nosíte kolo na zádech a přeskakujete obří balvany v tretrách :-)


Držte se tedy cesty, která směřuje k Novým Domkům. Po pravé straně se objeví první samota, tak podél ní vpravo a vyvede vás to až na hlavní silnici mezi Výtoní a Lipnem.


Dál už jen najedete na stezku a pokračujete už jen kousíček do Lipna nad Vltavou.


Celkem tedy cca 36 km s pěkným výšlapem, který za to ale stojí. Pokud si chcete odpočinout od neutuchajícího turistického ruchu na Lipnu, tak tohle je příležitost.


Tak zase příště...


výškový profil trasy
výškový profil trasy

Trasa: 36km Obtížnost: jednoduchá (lesní cesty, asfalt)

 





132 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page