top of page

5 Tipů při koupi elektrokola...

Vybírat i "obyčejné" kolo je věda. A co teprve elektrokolo, kde je navíc ještě motor a baterie... Zde je 5 základních tipů, které Vám snad pomůžou s výběrem.


1. Rozmyslete si, kde a jak budete na kole jezdit. Tohle je opravdu důležité. Stanovte si jasně, zda budete brázdit cyklostezky nebo sjíždět traily v lese. Od toho se odvíjí výběr, zda městské kolo, trekové, nebo třeba celoodpružený sjezďák. Výběr je obrovský a vlastně už úplně stejný jako u klasických kol bez baterie. Dalšími parametry jsou motor a kapacita baterie. Čím větší kapacita baterie, tím větší porce zábavy (dojezd). Existuje několik variant umístění pohonu: středový motor nebo v zadním náboji. Obecně platí, že kola víc do terénu mají středové motory a naopak městská a treková v zadním náboji. Jde hlavně o rozložení váhy. Sportovnější kola se snaží mít těžiště co nejníže a nejblíž středu.

Specialized Turbo Levo FSR
První setkání s Levem

2. Testujte, zkoušejte, ptejte se... Není nic jednoduššího než si elektrokolo zapůjčit na víkendové testování. Dejte mu do těla a zjistěte, co vám vyhovuje nebo vadí. Většina prodejců to dnes standardně nabízí a opravdu tuto službu využijte. Většinou složíte nějakou zálohu a můžete vyrazit. Vyzkoušejte si více modelů a víc značek. Každý má jinou geometrii a uvidíte co Vám nejlépe sedne. V nabídce je spousta značek motorů - Yamaha, Bosch, Brose, Shimano atd. Každý má jiný projev. Některé mají hrubší nástup, některé tipy zase pozvolnější a jsou více kultivované. Také záleží jaký software daný výrobce používá pro řídící jednotku. Rozdíly jsou i v displejích. Třeba Specialized nepoužívá žádný displej (model 2018) jen ze strany na baterii jsou LEDky, které znázorňují nabití baterie (1 dioda - 10%). Levo si můžete spojit s hodinkami nebo navigacemi garmin a vidíte všechny potřebné informace.

Mě osobně se líbí kolo bez dipleje. Ale chápu, že 100 lidí 100 chutí :-)

Věnujte pozornost testování kola v různých režimech. Zpravidla bývají 3 až 4 mody, od ECO až po TURBO. Každý výrobce to nazývá trochu jinak. Projeďte se i třeba v lehčím terénu ať zjistíte co a jak vám vyhovuje. Hlavně se nebojte na cokoliv obsluhy zeptat. Ochota a erudovanost prodejce může naznačovat, jak se k vám v případě problému bude obchod chovat.


" Kupovat kola na netu mi přijde dost neosobní. Vadí mi když si kolo nemůžu detailně prohlédnout a osahat , asi jsem staromódní."


3. Vyberte si svého prodejce. Může to znít jako klišé, ale zkuste se schválně zastavit a zamyslet. Pokud objedete pár prodejců, sami poznáte, kde se Vám věnovali a kde Vám bylo příjemně. Ebiky nejsou levná záležitost, tak se opatrnost vyplatí a to hned několikrát. Zeptejte se na záruku, reklamace a další výhody, které Vám mohou nabídnout při koupi. Elektrokolo si nekupujete na dva roky, ale na mnohem déle. Baterie by měla vydržet alespoň 600 - 800 cyklů. Já pro nákup upřednostnil kamennou prodejnu nedaleko svého bydliště. A to nejen z důvodů garančních prohlídek a dostupnosti servisu, ale také proto, že mají velký výběr doplňků a oblečení.

Kupovat kola na netu mi přijde dost neosobní. Vadí mi když si kolo nemůžu detailně prohlédnout a osahat, asi jsem staromódní :-) Navíc v kamenné prodejně Vám vše vysvětlí, nastaví na vaši výšku váhu (např. vidlici, tlumič apod.).


4. Nejsme tak bohatí, aby jsme si kupovali levné věci... Tohle pořekadlo někdy bohužel opravdu platí. Nejde o rozhazování, ale jsou určité hranice, kde nelze očekávat bůhvíjakou kvalitu. Musíme vzít v potaz že se jedná o spojení "klasického" kola a navíc přidáme ještě motor a baterii. Ale tady to nekončí. Správně by měl výrobce ebike osadit silnějšími brzdami, většími kotouči, pevnými osami apod. Navíc máte na kole tužší speciální rám pro potřeby motoru a baterie. Tady už nám to trochu skáče. Můj soukromý názor je, že se dá celkem dobré horské elektrokolo pořídit od 60.000 Kč. (popřípadě o něco lépe ve výprodeji). Je to dost, ale ty zážitky za to stojí :-)


Cube Access Hybrid PRO 500 2018
Cube Access Hybrid PRO 500 2018

5. Užijte si to...

Věřím, že vám elektrokolo otevře nové obzory. Vyrazíte tam, kam jste se dřív neodvážili. Jak já říkávám, "z cyklistiky mi zbylo jen to hezké". Rozhodně to není o lenosti. I když se zpotíte, tak si jízdu náramně užijete. Občas se setkáte s pošklebky od jiných cyklistů. Ale myslím, že je to každého věc, na čem jezdí. Děláte to pro sebe a ne pro ostatní. Nemusíte nikomu nic dokazovat ani si zasluhovat výjezd na kopec. Jde o to si užít volný čas v přírodě.

Tak znovu...užijte si to :-)


Kuba



1 889 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page