top of page
Obrázek autoraJakub Karlicek

Na kole i v zimě?

Recenze - zimní tretry Lake MZX 303 aneb jsou zimní tretry nutné?

Při pohledu z okna se může zdát docela legrační psát o zimních tretrách, ale bohužel zima se už nezadržitelně blíží... Určitě s chladnějším počasím i Vy rádi vyrazíte vyvětrat Váš ebike někam do přírody. Zmrzlé nohy nejsou zrovna příjemná záležitost. Tak se dnes podíváme na zoubek zimním tretrám od firmy Lake.


zimní tretry Lake MZ 303
Lake MZ 303

Jsou zimní tretry nutné?

Já si výběrem zimních treter prošel začátkem ledna. Letos zima moc tuhá nebyla teda alespoň né tady u nás :-) a tak to lákalo k vyjížďkám na novém kole. Nikdy jsem v chladnějším počasí na kole nejezdil a tak jsem rychle zjistil, že mi mrznou nohy. Nezbývalo tedy nic jiného než začít pátrat po řešení.

Zima na nohy je dost individuální záležitost a každý má ten práh vnímání chladu trochu jiný. Mě je poslední dobou zima na nohy i v létě, ale jak říkám každý to má jinak a je to dost subjektivní.



Tip:

Co zaručeně Vašemu tepelnému komfortu pomůže, je dobře zvolit ponožky. Na trhu je jich bambilión druhů, určitě doporučuji Merino vlnu. Skvěle hřeje a opravdu funguje.








Návleky, dvoje fusekle apod... Tak zpátky k testu. Při teplotě cca 5st. a celkem velké zimní vlhkosti jsem vyrazil se svými klasickými "letními" tretrami, což se opravdu nedalo, po 5 km jsem nemohl šlapat.


Pokus č. 2 -Dvoje ponožky. Tenčí a tlustší. To samé, noha málem upadla. Tak šup do obchodu a nakoupil jsem návleky Endura Dexter Overshoe s membránou, cena cca 900 Kč. Po deseti kilometrech noha zpocená a začínala mrznout ááá...:-( (takže kdyby ty návleky někdo chtěl - válí se mi ve skříni :-) ) Tak nakonec padla tedy volba na zimní tretry a po shlédnutí videí na youtube a nějakých recenzích v zahraničí jsem se rozhodl pro mě tenkrát neznámou americkou značku Lake. I když je to větší investice, rozhodně se vyplatí ty peníze do nohou v teple investovat.


K jádru věci Zimní tretry Lake MZX 303 jsou na první pohled trochu "humpolácké". Někteří jiní výrobci dělají spíš klasičtější "žiletky" ale podle jiných diskuzí v nich bývá často zima. Tyhle tretry taky nejsou zrovna z laciného kraje, ale nikdo opravdu nechce vyhodit 6 tisíc a zjistit, že pořád mrzne. Hlavní rozdíl mezi jinými výrobci je ten, že Lake používá pravou kůži, svrchní materiál je tvořený ze speciální kůže s názvem Pittards, která je vodě-odolná. (osobně vyzkoušeno v brodu při 3° C). Ta vodě-odolnost má určitě své limity - nejsou to gumovky :-) ale v dešti a ve sněhu odolné opravdu jsou.

Zapínání je zde řešeno velmi elegantně a to jedním Boa kolečkem - kdy zapínáte spodní část a vrchní přezkou, která je spojena s neoprénovým límcem.

Neoprenový límec tvoří velmi dobrou ochranu před zatečením vody nebo zapadnutí sněhu do boty. Zatím co svrchní materiál Pittards poskytuje ochranu proti povětrnostním vlivům, uvnitř je druhá vrstva z materiálu Outlast. Teplotní regulační materiál Outlast je v patě a jazyku. Dále je tu 3. vrstva a materiál Thinsulate v oblasti prstů - takže Vám bude stále hezky teplo. Nesmím zapomenout i na speciální třívrstvou zateplenou vložku, která Vás ochrání před chladem od podrážky.

Co se týká dalších vychytávek, tak podrážka je z vysoce odolného materiálu Vibram Mountain. Je samozřejmě pamatováno i na montáž SPD a na špičku je možné nainstalovat ocelové hroty pro lepší záběr při chůzi.

Pokud mohu doporučit, kupte si určitě o trochu větší číslo boty, než používáte klasicky. Je to z důvodů trochu teplejších (silnějších) ponožek, ale také protože je opravdu potřeba, aby jste kolem nohy měli trochu místa. Vzduch je dobrý izolant a to Vám zaručí mnohem lepší tepelný komfort.

Závěrem Pokud Vás to i v chladnějších dnech na kole baví a nechcete ani přes zimu Váš ebajk nechat doma pověšený na hřebíku, tak určitě kvalitní a teplou obuv doporučuji.


Tretry Lake MZX 303 vozím a jsem s nimi opravdu spokojen. Snad Vám to trochu při výběru pomůže a alespoň trochu prodlouží cyklistickou sezónu..


Tak zase příště :-)


Jakub

Plusy Mínusy

+ skvěle sedí na noze - trochu dražší + je v nich opravdu teplo - malinko "humpolácké" + odolnost proti vodě + pevná podrážka + reflexní prvky

200 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Σχόλια


bottom of page