top of page

Magped - síla přitažlivosti. Recenze magnetických pedálů

Aktualizováno: 26. 9. 2022


Je to už docela dlouho, co jsem po rakouských pedálech Magped, pokukoval. Procházel jsem zrovna obdobím, kdy mě moje spdčka docela štvaly, protože jsem si díky nim vykloubil rameno. Bohužel jsem si nebyl tímto způsobem uchycení boty k pedálu vůbec jistý. Snažil jsem se vygooglit nějaké uživatelské recenze, prolezl všemožná fóra, ale kloudný informace jsem nenašel. Tak jsem to nechal být...až do letošního července...


Díky společnosti bikero.cz se mi podařilo dostat k testovacímu páru Magpedů, a to konkrétně modelu Enduro 200. Číslo 200 označuje sílu (N) magnetu. Mají to rozdělené podle hmotnosti a 200N je pro jezdce nad 75 Kg. To mám teda těsně… smích…smích.. .


Moc jsem se na pedály těšil. Byl jsem první testovací jezdec, takže jsem pedály zkoušel fungl nové. Na první pohled mě docela překvapila velikost. Ta mi přišla proti mým „Saintům“ o dost větší a pak i kvalita zpracování byla dost dobrá.

Nejdřív jsem musel nasadit piny. Součástí balení je podrobný návod, tak to byla docela hračka. Dále jsem musel vyměnit kufry za kovové destičky. Což byl trochu vopruz , protože jsem musel tretry vyčistit, aby se ty kufry daly vůbec sundat:-) Na první test jsem použil záložní tretry Shimano ME 702. To podle návodu není úplně ideální, ale o tom až později. Instalace je v pohodě, v balení je ještě plastová destička, která slouží jako podklad pod plech tak, aby vymezila hloubku otvoru pro kufry. Další věc, co lze (jde) "štelovat" je výška magnetů vůči pedálu. To ovlivňuje sílu přichycení magnetu a také zda vám bota bude "cvakat", což je trochu nepříjemné. Rozhodně doporučuji vzít si přiložený inbus s sebou. Nejlépe dva a během testování upravovat abyste to nastavili podle vašich preferencí.


Magped doporučuje použít tretry s hladkou podrážkou (na platformy, avšak s otvorem na uchycení kufrů). Já použil zmiňovaná Shimana, která nemají moc ideální podrážku. Je dost terénní a hrubá. Má velké mezery mezi jednotlivými díly podrážky, a to má za následek špatnou adhezi na pedálu. Byl jsem si těchto nevýhod vědom, ale i tak jsem to chtěl prubnout…




Na trailech...

Pro první test jsem vybral Tanvaldský Špičák. Nejsou tady úplně technické pasáže, ale právě proto jsem si byl docela jistej, že nebudu muset řešit nějaký fuckupy. Na Špičáku kombinuju klasický šlapání (na vrchol) a jízdu po trailech. Tak je fajn, že se tu dají vyzkoušet rozmanité situace. První jízdy jsou trochu nervózní. Hledáte správnou pozici na pedálu. Je to z několika důvodů. První je ten, že jsem byl zvyklej na SPD, takže jedna pozice a díky čau a za druhé jsou ty zmiňované né úplně vhodné tretry Shimano. Noha má tendenci se pohybovat trochu do stran. Není to nic hrozného, ale chtěl bych víc adheze. Po pár jízdách jsem si zvykl, ale magnety jsem měl dost vysoko, a tak se právě při šlapání ozývalo zmiňované cvakání a magnety držely jak židovská víra :-). V jednu chvíli jsme si málem rozbil hubu... Při výjezdu z trailů na parkoviště jsem si chtěl nohu sundat a málem jsem lehl, jak byla přilepená :-)


Musím říct, že po celém dni ježdění jsem byl z Magpedů docela nadšenej. Neměl jsem k tomu moc důvěru, ale moje pochyby se rozplynuly jak pšouk ve větru. Naopak jsem dost vážně začal uvažovat o tom, že je pořídím.


Druhé testování jsem využil na víkendový pobyt v Krušných horách. Klínovec a druhý den Plešivec Magpedy prověřil důkladně. Na Plešivci bylo i pár techničtějších pasáží, kde jsem přesně využil výhody magnetů. Je třeba dát trochu pozor při "skocích". (skoky v uvozovkách) Prostě v situacích, kdy se odlepíte od země. V spdéčkách jste prostě zacvaknutý a basta, ale u magnetů to nemusí být nutně pravda. Tak se může hravě stát, že vám noha trochu ustřelí a může být vymalováno. Je potřeba si na ty pedály trochu zvyknout a pak to bude určitě lepší.

A tak jsem si je koupil... Další víkendové testovaní mě utvrdilo v tom, že je to dobrý kauf. Teda alespoň pro mě. Tohle je uživatelská recenze, nečekejte žádný technický popisy a detaily. Snažím se popsat pocity a vlastnosti, které jsem vyzkoušel na vlastní kůži. Pořídil jsem tedy pedály, a to konkrétně již zmiňované Magped Enduro 200. Rovnou jsem k nim pořídil i silnější magnetické "plechy" na boty, aby byl grip ještě lepší. Bál jsem se, že magnet bude nějak vrzat, nebo hlučet, když se mezi něj a plech dostane prach. Nic jsem zatím neslyšel. Na rozdíl od spdéček, který mi strašně vrzaly a nepomohlo ani mazaní silikonovým olejem, ani speciálním teflonem na pedály...prostě nic. Takže další plus :-)



Verdikt?

Pokud máte z klasických spd respekt, a nebo hledáte trochu víc variability, bezpečí v technických pasážích, kdy jsou spd spíš přítěží, jděte do Magpedů. Kombinují vlastnosti z obou světů, jak zacvakávacích pedálů, tak platforem. Já už je mám druhý měsíc a jsem fakt spokojený. Obrovskou výhodou je dle mého názoru velká variabilita toho, jak nohu na pedál můžete dát. To vám pomůže v technických pasážích a budete mít větší jistotu. To je i díky docela velké ploše pedálu, která vám poskytuje dobrou oporu za každý situace. Rozhodně doporučuju použít tretry s plochou podrážkou. Ty opravdu zásadně ovlivní výsledný grip a celkový pocit z pedálů.


Pokud o nich uvažujete, mám pro vás unikátní slevu, kterou jsme přichystali se společností bikero.cz A to konkrétně, když přidáte v košíku kód „ELECTRICBIKERS“ dostanete na všechny Magpedy 15 % slevu! a to už se myslím vyplatí…co říkáte? (sleva platí do konce října 2022)















Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page